Over Henk

Onze regisseur & schrijver

2016eigenkweek maaikeHenk Debal (°1974) begon op z’n 13e te presenteren op de Vrije Radio Ieper, waardoor hij de jongste radiopresentator van Vlaanderen was.
Naast zijn sociaal engagement in heel wat verenigingen, speelt hij sinds z’n 18e mee in de toneelgroep Met Hert & Ziel, waar hij al verschillende hoofdrollen voor z’n rekening nam.
In 2010 neemt hij de regie-stoel over, volgt een regie-cursus en schrijft een eigen komisch toneelstuk, wat een jaarlijkse gewoonte is geworden.
Hierdoor zijn z’n toneelstukken heel toegankelijk zijn voor zowel spelers als regisseurs. Deze worden dan ook over gans Vlaanderen worden gespeeld. 
Henk schreef 10 komische toneelstukken, een theaterwandeling over WO1 en een moorddiner (update augustus 2018).

Bibliografie

Riftje Rafje (2019)

Riftje Rafje (2019)

Riftje Raftje (2019)

Gedrogeerde komedie


Korte inhoud

Gynaecoloog Raf zit in slechte financiële papieren. Voor de 3 vrouwen in z’n leven wil hij echter de schijn hoog houden en wordt zonder hun medeweten drugsdealer en verhuurt bij de bovenverdieping.

Wanneer zijn schoonmoeder komt inwonen, de dochter met haar nieuw lief thuis komt en de wijkagent teveel over de vloer komt, komt hij in nauwe schoentjes te staan.

En dan moet de miserie nog beginnen …

Genre

Komedie

Spelers

5 dames + 3 heren + 2 dames/heren

Decor

Opdeling van decor in 2 delen d.m.v. apart behangpapier.

 • links (kabinet):
  • tegen de linkermuur trap naar bovenappartement
  • bed dat door 2 douchegordijnen kan worden afgesloten
  • achter het bed een valse wand tot aan de hoogte van het bed, waar het
  • bed kan worden doorgeschoven tot achter het decor
 • rechts (bureau):
  • midden deur naar privé, daarnaast hangt een kruisbeeld
  • rechts achteraan bureau met bureaustoel en gewone stoel, daarachter groot raam,
  • naast het bureau een prullenmand. Op het bureau een agenda, PC, wat papieren.
  • rechts deur ingang

Opsmukken met een plant, paar kaders aan de muur met medische uitleg

Lees meer...

Miss Mister (2018)

Miss Mister (2018)

Miss Mister (2018)

Moorddiner

Korte inhoud

Jacques wil kost wat kost zijn miss & mister verkiezing nieuw leven inblazen. Bij gebrek aan kandidaten, ziet hij zich genoodzaakt om enkele restaurantbezoekers, die hij amper kan uitstaan, te laten deelnemen. Alhoewel iemand 2 weken terug werd vermoord, is er tot op heden nog geen dader gevonden. Dat zou tijdens de verkiezing wel eens kunnen veranderen …

Genre

Moorddiner

Spelers

Afhankelijk van de datum van opvoering, wordt er met verschillende spelers gewerkt. Henk Debal Jacques, presentator Lieve Deblauwe Katrien, zijn assistente Dries Lepla Michel, restaurantgast Evelyn Demey Monique, vrouw van Michel Shauni Samyn Veerle, dochter van Michel & Monique  Matthew Samyn Dirk, man van Veerle en zoon van Jacques

Decor

Aangezien het stuk wordt opgevoerd in allerlei zalen en restaurants, is het decor heel sober en beperkt in ruimte :  1 ronde tafel voor 6 personen die centraal tussen de andere tafels opgesteld staat 1 podium van 1 x 2m met trap (wordt door ons voorzien) + micro op standaard (te voorzien door de organisator)

Lees meer...

Happy & Ding (2018)

Happy & Ding (2018)

Happy & Ding (2018)

Rusthuiskomedie

Korte inhoud

Happy & Julia verhuizen naar het rusthuis, waar voor Julia een nieuwe wereld opengaat. Sommigen zien Happy echter liever gaan dan komen, terwijl ook hij er heel graag weg wil, mét de stagiaire. Maar wie zal de schilderijen betalen ? Zorgen de dochter en Viagra ervoor dat dit verhaal een “happy ending” krijgt ?

Genre

Rusthuiskomedie

Spelers

4 dames + 5 heren + 2 dames of heren naar keuze

Decor

Refter van een rusthuis met achteraan links dubbele deur naar tuin, daarnaast zetel 1 persoon, achteraan midden ingang refter zonder deur en achteraan rechts trap naar kantoor directrice. Vooraan links zetel 1 persoon met bijzettafeltje en rechts tafel met 5 stoelen. Opsmukken met enkele planten, eventueel bibliotheekkast met boeken, prullaria.

Lees meer...

Café De Blauwe Chicon (2017)

Café De Blauwe Chicon (2017)

Café De Blauwe Chicon (2017)

Cafékomedie naar een idee van Bart Tydgat

Korte inhoud

De weide van de uitbaters van café “De Blauwe Chicon“ wordt onteigend voor de heraanleg van het lokale dorp, waarop de cafébaas zijn droom kan vervullen, zonder medeweten van zijn vrouw. Na het bezoek van de landmeter wordt die droom echter een nachtmerrie. De cafébezoekers willen de uitbater helpen op hun manier, maar of dat een goed idee is …

Genre

Cafékomedie

Spelers

5 of 6 dames + 4, 5 of 6 heren

Decor

Typische plattelandscafé met wat oude foto’s aan de muur en typische café accessoires (reclame, lichtreclame, …). Achteraan links tafel met 4 stoelen, midden de deur naar privé + kapstok en rechts : toog met 3 barkrukken, daarachter kast voor glazen, oude telefoon en spiegel. Vooraan links de deur naar koer + tafel met 3 stoelen en rechts de deur naar uitgang + tafel met 2 stoelen.

Lees meer...

Kerst? Mis! (2016)

Kerst? Mis! (2016)

Kerst? Mis! (2016)

Niet zo gelovige komedie

Korte inhoud

"Kerst? Mis!" begint in Bethlehem, 25 december van het jaar 0.In een stal zitten een timmerman en zijn zwangere vrouw. Er passeren 3 wijzen, een herder en een engel. U kent het kerstverhaal. Tot er een moslim langskomt. En de timmerman eigenlijk Gilles Tirette heet. En men de pasgeborene Jean-Luc wil dopen. Bent u nog steeds zeker dat u het verhaal kent?

Genre

Niet zo gelovige komedie

Spelers

2 dames + 3 heren + 4 of 5 dames/heren

Decor

Grote stal te midden van veel dennenbomen, uitgangen achter de stal, links & rechts. Links een hoop stro, in het midden 2 houten krukjes voor de stal, rechts een stapel houtblokken. In de stal een voederbak waar Maria gedeeltelijk inpast. De achterste dennenbomen eventueel versieren met kerstlichtjes voor tijdens de begroeting.

Lees meer...

Het Kolos Museum (2015)

Het Kolos Museum (2015)

Het Kolos Museum (2015)

Spaghettikomedie

Korte inhoud

In Rome is de crisis toegeslagen, zeker voor mensen die hun spaghetti verdienen in het toeristisch laagseizoen. Enkele creatievelingen voor het Colosseum proberen dan ook op alle mogelijke manieren toeristen geld af te troggelen, terwijl de maffia hun deel opeist.

Genre

Spaghettikomedie

Spelers

6 dames + 5 heren of 5 dames + 6 heren

Decor

Voor de ingang van het Colosseum in Rome met achteraan links boog ingang + rechts ervan ticketbalie met inkomprijs (op bordje geschreven), rechts boog uitgang en in het midden een zitbank. Links en rechts achteraan vrije doorgangen. Links vooraan een armtierig eetstalletje (vanaf 3e deel) en rchts vooraan een sokkel voor een standbeeld. Opsmukken met plantenbakken, bloemen, struiken, bomen, ...

Lees meer...

Tijd-e-lijk (2014)

Tijd-e-lijk (2014)

Tijd-e-lijk (2014)

Tijdloze komedie

Korte inhoud

Tijd-e-lijk leent zich om te worden gespeeld op diverse locaties, met diverse bezettingen. In “chateau Dujardin“ heeft Madeleine meer dan genoeg van haar man, de gepensioneerde wijnboer Monsieur Antoine. En andersom ! Er wordt een moordplan beraamd, zo zal die doodskist toch zijn nut bewijzen. Een figuurlijke afvallingsrace tegen de letterlijke klok ...

Genre

Tijdloze komedie

Spelers

6 dames + 5 heren of 5 dames + 6 heren (1 heer kan worden geschrapt)

Decor

Luxueuze woonkamer met links een deur uitgang (indien mogelijk, dubbele deur), achteraan rechts een lage kast, achteraan links een hangende klok die later perfect op de doodskist past, 2 stoelen. Opsmukken met planten, een staande lamp, dure prullaria, statig behang.

Lees meer...

't Is geflikt ! (2013)

't Is geflikt! (2013)

Politiekomedie

Korte inhoud

Commissaris Herbert Flick had zich de laatste dag voor zijn overplaatsing naar een nieuw politiekorps anders voorgesteld. Zeker als hij een paar wereldvedetten moet opsluiten, de poetsvrouw een affaire heeft met een gangster en dat belegd broodje zwaar op de maag ligt …

Genre

Politiekomedie

Spelers

6 dames + 5 heren of 6 dames + 4 heren of 5 dames + 6 heren of 5 dames + 5 heren

FIGURANTEN

1 of geen

Decor

Een politiekantoor met links vooraan de deur uitgang, achteraan links bureelkasten, in het midden een cel met zitbank, rechts de deur naar bureel commissaris en 2 stoelen die dienst doen als wachtruimte. Centraal op het podium 1 bureau met bureaustoel en 2 gewone stoelen en 1 bureau met gewone stoel en 2 gewone stoelen. Verdere invulling van het decor naar eigen smaak.

Lees meer...

De passie vlucht (2012)

De passie vlucht (2012)

Komedie

Korte inhoud

Een zaterdag in december, hedendaagse tijd. Franky zorgt plichtsbewust voor z’n groente- en fruitwinkeltje, terwijl zijn kokette vrouw de daginkomsten erdoor draait in het gezelschap van haar moeder. Als deze frustratie doorspekt wordt met 2 kibbelende dochters, de lokale politiek en een roddeltante, is het voor Franky genoeg geweest.

Genre

Komedie

Spelers

6 dames + 3 heren of 6 dames + 4 heren

Figuranten

1 of geen figurant

Decor

Pleintje met links een groentewinkel met vooraan groenten/fruit-display en ernaast winkeldeur, rechts een zitbankje en bloemenperkje, achteraan midden een huisje met deur + venster dat zicht biedt op een keuken. Optioneel : zwaailicht in het midden van de zaal.

Lees meer...

In de Far Westhoek (2011)

In de Far Westhoek (2011)

Westernkomedie

Korte inhoud

Dit toneelstuk wordt herwerkt en kan momenteel niet worden opgevoerd.

Genre

Westernkomedie

Spelers

Decor

Lees meer...

Op z'n Frans (2010)

Op z'n Frans (2010)

Familiekomedie

Korte inhoud

Een doorsnee gezin met puberende kinderen, de dagdagelijkse sleur, … normaal, maar soms ook lastig. Maar wat als je die last kan verlichten door alles wat te gaan relativeren ? Toch niet zo makkelijk met een roddelende buurvrouw, een onbekende dokter die niet zo onbekend blijkt te zijn of een vriend die een geheim onthult dat je liever niet had gekend. Gelukkig zijn er nog de partner en kinderen op wie je kan terugvallen. Of net niet ?

Genre

Familiekomedie

Spelers

4 dames, 4 heren OF 4 dames, 5 heren

Decor

Moderne huiskamer, strak ingericht (weinig kadertjes, schilderijen, planten, …). met rechts vooraan een grote koffer tegen de muur met valse wand, daarnaast een deur naar inkomhal, links vooraan een:kleine kast met daarop TV en telefoon, links achteraan de deur naar de keuken, achteraan links een venster met daarnaast de deur naar de tuin en rechts achteraan een kastje met de radio erop. In het midden van het decor een salon met driezit, een éénzit, salontafel met krant en tijdschriften

Lees meer...

© Met Hert & Ziel Wijtschate | Cooked & Spiced by Tasty Creations | Powered by LMD