Over Henk

Onze regisseur & schrijver

2016eigenkweek maaikeHenk Debal (°1974) begon op z’n 13e te presenteren op de Vrije Radio Ieper, waardoor hij de jongste radiopresentator van Vlaanderen was.
Naast zijn sociaal engagement in heel wat verenigingen, speelt hij sinds z’n 18e mee in de toneelgroep Met Hert & Ziel, waar hij al verschillende hoofdrollen voor z’n rekening nam.
In 2010 neemt hij de regie-stoel over, volgt een regie-cursus en schrijft een eigen komisch toneelstuk, wat een jaarlijkse gewoonte is geworden.
Hierdoor zijn z’n toneelstukken heel toegankelijk zijn voor zowel spelers als regisseurs. Deze worden dan ook over gans Vlaanderen worden gespeeld. 
Henk schreef 10 komische toneelstukken, een theaterwandeling over WO1 en een moorddiner (update augustus 2018).

Bibliografie

Happy & Ding (2018)

Happy & Ding (2018)

Happy & Ding (2018)

Rusthuiskomedie

Korte inhoud

Happy & Julia verhuizen naar het rusthuis, waar voor Julia een nieuwe wereld opengaat. Sommigen zien Happy echter liever gaan dan komen, terwijl ook hij er heel graag weg wil, mét de stagiaire. Maar wie zal de schilderijen betalen ? Zorgen de dochter en Viagra ervoor dat dit verhaal een “happy ending” krijgt ? genre             rusthuiskomediespelers          4 dames + 5 heren + 2 (dames of heren naar keuze)figuranten   geendecor             refter van een rusthuis met achteraan links dubbele deur naar tuin, daarnaast zetel 1 persoon, achteraan midden ingang refter zonder deur en achteraan rechts trap naar kantoor directrice. Vooraan links zetel 1 persoon met bijzettafeltje en rechts tafel met 5 stoelen. Opsmukken met enkele planten, eventueel bibliotheekkast met boeken, prullaria.

Lees meer...

café De blauwe chicon (2017)

café De blauwe chicon (2017)

 

2017affiche blauwechicon

Naar een idee van Bart Tydgat.

De weide van de uitbaters van café “ De blauwe chicon “ (2017) wordt onteigend voor de heraanleg van het lokale dorp, waarop de cafébaas zijn droom kan vervullen, zonder medeweten van zijn vrouw.  Na het bezoek van de landmeter wordt die droom echter een nachtmerrie.
De cafébezoekers willen de uitbater helpen op hun manier, maar of dat een goed idee is …

genre                cafékomedie
spelers              5 of 6 dames + 4, 5 of 6 heren
figuranten         geen
decor                Typische plattelandscafé met wat oude foto’s aan de muur (van de gemeente waar het stuk wordt opgevoerd) en typische café accessoires (reclame, lichtreclame, …). Achteraan links tafel met 4 stoelen, midden de deur naar privé + kapstok en rechts : toog met 3 barkrukken, daarachter kast voor glazen, oude telefoon en spiegel. Vooraan links de deur naar koer + tafel met 3 stoelen en rechts de deur naar uitgang + tafel met 2 stoelen.

 

Lees meer...

Kerst ? Mis ! (2016)

Kerst ? Mis ! (2016)

 

ontwerp affiche

" Kerst ? Mis ! " (2016) begint in Bethlehem, 25 december van het jaar 0. In een stal zitten een timmerman en zijn zwangere vrouw.   
Er passeren 3 wijzen, een herder en een engel.  U kent het kerstverhaal. Tot er een moslim langskomt.  En de timmerman eigenlijk Gilles Tirette heet. 
En men de pasgeborene Jean-Luc wil dopen.  Bent u nog steeds zeker dat u het verhaal kent? 

genre              niet zo gelovige komedie
spelers            2 dames + 3 heren + 4 of 5 dames/heren
figuranten       geen
decor              Grote stal te midden van veel dennenbomen, uitgangen achter de stal, links & rechts. Links een hoop stro, in het midden 2 houten krukjes voor de stal, rechts een stapel houtblokken. In de stal een voederbak waar Maria gedeeltelijk inpast. De achterste dennenbomen eventueel versieren met kerstlichtjes voor tijdens de begroeting.

Lees meer...

Het Kolos Museum (2015)

Het Kolos Museum (2015)

 

2015affiche

Het Kolos Museum uit 2015.  In Rome is de crisis toegeslagen, zeker voor mensen die hun spaghetti moeten verdienen in het toeristisch laagseizoen.
Enkele creatievelingen voor het Colosseum proberen dan ook op alle mogelijke manieren toeristen geld af te troggelen, terwijl de maffia hun deel opeist.
Een al dente komisch stuk over het (over)leven tussen playboys.

genre           spaghettikomedie
spelers         6 dames + 5 heren of 5 dames + 6 heren
figranten      geen
decor           Voor de ingang van het Colosseum in Rome met achteraan links boog ingang + rechts ervan ticketbalie met inkomprijs (op bordje geschreven), rechts boog uitgang en in het midden een zitbank. Links en rechts achteraan vrije doorgangen. Links vooraan een armtierig eetstalletje (vanaf 3e deel) en rchts vooraan een sokkel voor een standbeeld. Opsmukken met plantenbakken, bloemen, struiken, bomen, ...

Lees meer...

Tijd-e-lijk (2014)

Tijd-e-lijk (2014)

 

affiche2014

Tijd-e-lijk werd geschreven in 2013-2014 en leent zich om te worden gespeeld op diverse locaties, met diverse bezettingen.

In “chateau Dujardin“ heeft Madeleine meer dan genoeg van haar man, de gepensioneerde wijnboer Monsieur Antoine. En andersom !
Er wordt een moordplan beraamd, zo zal die doodskist toch zijn nut bewijzen.
Maar wat heeft de klok daarmee te maken ?
Een letterlijke afvallingsrace tegen de klok ...

.genre            tijdloze komedie
spelers          6 dames + 5 heren of 5 dames + 6 heren (1 heer kan worden geschrapt)
figuranten      geen
decor             luxueuze woonkamer met links een deur uitgang (indien mogelijk, dubbele deur), achteraan rechts een lage kast, achteraan links een hangende klok die later perfect op de doodskist past, 2 stoelen. Opsmukken met planten, een staande lamp, dure prullaria, statig behang

Lees meer...

© Met Hert & Ziel Wijtschate | Cooked & Spiced by Tasty Creations | Powered by LMD